top of page
  • Writer's picturealeksandar vukmirica

EVO ZAŠTO SU PAŠTETE TOLIKO SKUPE U MARKETIMA!

Ako bacimo pogled na rafove i uporedimo cene pašteta primetićemo da je najeftinija jetrena pašteta 70 dinara na akciji, a najskuplja pašteta lososa koja je 270 dinara.

S obzirom na to da ona u svom sadržaju ima losos mi smo istraživali šta je to tako skupo u ovim paštetama.Ovo su cene u obližnjem marketu, ali pogledali smo cene u ostalim radnjama. Tako smo našli popularan namaz od lososa čija je cena pakovanja od 100 grama 615 dinara, što znači da kilogram košta više od 50 evra.


Potpuno je neverovatno da kilogram fileta lososa košta oko 2700 dinara, a da ista količina paštete od ove ribe više od 6000 dinara. Više nego duplo. I tu nije kraj. Lososovog mesa je tek oko 40%. Da li je onda baš toliko zdrava. - Ponekad mislimo da je skuplji proizvod automatski zdraviji, nažalost to i nemora da bude slučaj ja bih volela da na paštetama stoji koji komadi mesa su korišćeni, koje arome - rekla je Jovana Srejić, nutricionista.Kilogram najeftinijeg pilećeg filea je 670 dinara, naspram toga 70 ili 130 dinara za paštetu od istog mesa čini se jeftinim. Ali, predvideli smo da su u pitanju pakovanja od 50 do 100 grama.

Kada to uzmemo u obzir videćemo da je cena kilograma pileće paštete od 1300 do 2000 dinara. Iz Udruženja potrošača kažu da ne možemo porediti cenu paštete I mesa, jer na cenu utiču mnogi drug troškovi poput ambalaže, obrade čak i mesto na polici u supermarketu. - Najskuplji je marketing odnosno reklama kako reklamiranje tako i ambalaža proizvoda reklama ne sme biti obmanjujuća, ali se naravno proizvođači trude na marketinškim sredstvima postignu konkurentnost na tržištu - istakla je Vesna Perinčić, iz Unije potrošača.Koliko god da vodimo računa pri kupovini, marketinški magovi uspevaju da nam mnoge prozvode prodaju po visokoj ceni a da toga nismo ni svesni. Od šume, ne vidimo drvo.

4 views0 comments

Comments


bottom of page