top of page
  • RUP

Kako saznati koji su proizvodi nebezbedni i koliko vremena prođe dok se ne uklone iz prodavnica
Nisu samo hrana i piće na spisku robe koja može da sadrži štetne sastojke. Iako novčana kazna zbog uvoženja, proizvodnje ili plasiranja nebezbednog proizvoda iznosi od 500.000 do tri miliona dinara, šteta koju ovakvi proizvodi mogu da nanesu ne meri se novcem. Zbog opasnosti po zdravlje, nedavno su sa srpskog tržišta povučene minđuše za decu. Najčešće pitanje potrošača je – koliko vremena prođe dok se potencijalno opasan proizvod ne skloni iz prodavnica.


Sa tržišta u Srbiji povučeni su opasni bugarski bojleri, a u Hrvatskoj otrovne hemijske olovke. Ova dva proizvoda nemaju mnogo zajedničkog, osim toga da su se našli na tržištu, a tu im nije mesto.Često tek kada priča o nebezbednom proizvodu dospe u medije, većina sazna da je rizičan za korišćenje. Ipak, sistemi obaveštavanja i brzog reagovanja postoje i bilo bi dobro informisati se s vremena na vreme.


"Postoji više sistema preko kojih dolazimo do informacija na sistemu Nepro. To je sistem za brzu razmenu informacija o opasnim proizvodima koji su plasirani na tržištu Republike Srbije. Obaveštenja o nebezbednim proizvodima mogu nam dostaviti organi tržišnog nadzora ili privredni subjekti", objašnjava Mirjana Stančić iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.


Iako Srbija nije članica Evropske unije, podatke o nebezbednim proizvodima mogu se videti preko evropskog sistema.


"Možemo da vidimo ono što je dostupno sa evropskog sajta Rapex svim potrošačima, tako da se te informacije koriste i ukoliko se neki proizvod prepozna kao plasiran na tržištu Republike Srbije, pokreće se nadzor organa koji vrše inspekcijske službe ili sami privredni subjekti po obaveštenju na portalu, ukoliko postoji na teritoriji Srbije, dostave obaveštenje Ministarstvu", ističe Stančićeva.


Proizvodi koji ulaze na tržište moraju da budu zdravstveno ispravni

I na srpskom sajtu, kao na evropskom, moguće je videti sliku opasnog predmeta, brend i opis rizika. Najčešće, rizici su od fizičkih povreda, hemijskog trovanja, strujnog udara ili gušenja.


Pre nekoliko godina sa tržišta su povučeni kreveci prefarbani bojom štetnom po zdravlje.


"Centralni je tu zakon o opštoj bezbednosti proizvoda koji propisuje da interes potrošača mora da se obezbedi do najvišeg nivoa zaštite, kao i da proizvodi koji se stavljaju na tržište moraju da budu zdravstveno ispravni. Ovaj zakon polazi od načela predostrožnosti i načela procene rizika", objašnjava Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.


Novčana kazna za privredni prestup zbog uvoženja, proizvodnje ili plasiranja nebezbednog proizvoda iznosi od 500.000 do tri miliona dinara.0 views0 comments

תגובות


bottom of page