top of page
RUP

Od agencije „specijalizovane za Grčku“ do bankrota Barcina: Kako da nadoknadite štetu?


Turistička agencija Barcino turs je bankrotirala. Proglašena je njena insolventnost. Na koji način oni kojima su, u dugom periodu blokade te agencije, otkazani aranžamani mogu da nadoknade štetu? Jesu li turističke prevare učestalije u vreme praznika i kako ih izbeći?

Barcino do skoro reklamirana kao agencija „specijalizovana za Grčku“, od juče je agencija kojoj je proglašena insolventnost. Uprkos tome što je, kako je Efektiva upozoravala, bila u blokadi, agencija je tokom jeseni 2023. godine, prodavala putovanja za predstojeću sezonu, a oni koji su ih kupili moći će, najzad, da nadoknade štetu.

„Barcino je bio u blokadi dosta dugo. U međuvremenu, 3. januara, dakle, pre neki dan je Turistička inspekcija donela rešenje o insolventnosti. To je preduslov da bi se uopšte otvorila polisa osiguranja koju Barcino turs ima kao organizator putovanja“, Aleksandar Seničić iz YUTA-e.

Milenijum osiguranje pozvalo je sva oštećena lica-putnike da pošalju dokaznu dokumentaciju, čiji je spisak naveden na sajtu. Na sajtu predočavaju i da je osiguravač u obavezi da naknadu isplati u roku od 14 dana od dana kompletiranja odštetnog zahteva i utvrđivanja pravnog osnova i iznosa naknade štete.





Ovih dana u medijima učestali su i navodi o turističkim prevarama.

Premda se takav zaključak nameće, najviše prevara nema u vreme praznika, već u periodu turističke sezone, i to na onlajn platformama. Kako da prevaru ipak izbegnete?

Nasuprot dosetki Duška Radovića da „nikad nećete otići na letovanje, ako prvo razmišljate o novcu, sagovornik N1 savetuje da obratite pažnju, pre svega, da ništa ne plaćate unapred.

„S druge strane važno je da kroz razne blogove i sajtove gde postoji veći broj ljudi koji imaju pozitivna i negativna iskustva na neki način dođu do informacije koja im je neophodna. I ono što bih ja posebno apostrofirao jeste da ne veruju slikama. Svaka ponuda koja deluje jako dobro, primamljivo, koja je jeftina, a nudi izuzetno kvalitetan smeštaj, mora da se proveri“, kaže Seničić.

Putovanje preko turističke agencije zbog toga je, i dalje, najsigurniji izbor.

„Turističke agencije su registrovane u registru turizma i one moraju da se ponašaju u skladu sa zakonom o turizmu. Moraju da imaju objavljene opšte uslove putovanja koje dostavljaju potrošačima, isto tako i garanciju putovanja, kao i potvrdu ugovora o putovanju. Ono što je do potrošača jeste da sve to lepo pročitaju i da provere“, kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

I da svaku nepravilnost prijave za to nadležnoj, Turističkoj inspekciji.





3 views0 comments

Comentarios


bottom of page