top of page
  • RUP

Okrugli sto - "Prava potrošača kod prestanka rada turističkih agencija"

Updated: May 27
Republička unija potrošača je i ove godine uspešno organizovala Okrugli sto sa temom "Prava potrošača kod prestanka rada turističkih agencija".


Da ovu ovu izuzetno značajnu temu obradimo na pravi način, pomogli su nam naši cenjeni učesnici, i to predstavnik Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Rukovodilac sektora za zaštitu potrošača Olivera Marić, sa savetnikom Miistarstva gospodinom Bojanom Šarencem, predstavnik Ministarstva turizma i omladine, Sektor turističke inspekcije Vladimir Lakić, šef Odseka Beograd, prof. Pravnog fakulteta u penzijii stručnjak iz oblasti prava osiguranja, član Radne grupe za izmene Zakona o zaštiti potrošača, član Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača, autor niza knjiga i naučnih radova,predavač u Prvivrednoj komori Srbije dr Katarina Ivančević; doajen u oblasti zaštite potrošača, gospodin Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Beograd, kao i domaćin skupa, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić.


I Prošle godine smo na istom mestu održali okrugli sto na temu koja je tada bila izuzetno aktuelna, a odnosila se na jednostrano povećanje cene putničkog aranžmana o strane turističkih agencija, naročito sa obrazloženjem da je došlo do povećanja cene goriva, odnosno raspravljali smo da li agencije i u kojim slučajevima imaju zakonsko pravo da jednostrano povećaju cenu paket aranžmana i u kom roku(do 20 dana), kao i do kog iznosa(do 8 odsto), zatim, u kom roku je turistička agencija u obavezi da izvrši povraćaj uplaćenog iznosa u slučaju raskida ugovora, kao i koja su prava putnicima na raspolaganju u slučaju jednostranog povećanja cene.


Odmah na početku sezone godišnjih odmora pojavio se novi problem, a to je prestanak rada subagenta City Travel sa sedištem u Novom Sadu. Naime, posle 13 godina rada, 5.avgusta je City Travel objavio bankrot i obavestio putnike da je agencija zatvorena zbog finansijskih poteškoća i da je račun blokiran,kao i da turistička inspekcija i MUP ispituju sve okolnosti slučaja. Međutim, ovde se pojavio i drugi problem,a to je da su potrošači uplaćivali aranžmane na poverenje, odnosno bez priznanice, ugovora o putovanju i potvrdu o garanciji putovanja koju je subagent u obavezi da prenese, a koju predaje organizator putovanja. Zatim smo imali i propast subagenta Guliver.


Nakon toga je prošlogodišnju letnju sezonu obeležiala i propast turističke agencije Barcino tours koja je putnicima otkazivala uplaćene putničke aranžmane u toku letnje sezone, ali im nije vršila povraćaj uplaćenih sredstava, kako to zakon nalaže, u roku od 14 dana od dana raskida ugovora o putovanju, te su potrošači već u toku sezone podnosili prijave nadležnoj turističkoj inspekciji, ali je agencija zvanično zatvorena zbog nelikvidnosti tek 30.oktobra 2023.godine.


Upravo iz tih razloga je i organizovan ovaj okrugli sto kao deo projetnih aktivnosti Republičke unije potrošača u okviru programa podržanog od strane Ministarstva unutrašnje spoljne trgovine.

10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page