top of page
  • RUP

Ovi čajevi su štetni po zdravlje

Da li čitate deklaracije na proizvodima pre nego što Iih kupite? Da li imate poverenja u napisano na ambalaži? Građani se sve češće žale da kada kupe npr. voćni čaj da je udeo voća, koje je na ambalaži obično najistaknutiji i zbog kojeg najčešće biramo određeni čaj zanemarljiv.

Znamo li šta kupujemo i šta da radimo ako nas trgovci na bilo koji način dovedu u zabludu?


Podaci o sastavu, roku upotrebe, uslovima čuvanja i druge informacije značajne za potrošače moraju biti istaknuti u deklaraciji proizvoda kako bismo znali šta kupujemo. Većina ljudi ne obraća pažnju na to šta je napisano u deklaraciji proizvoda, a ako bacimo pogled na sastav recimo čaja od narandže i đumbira možemo primetiti da u ovom čaju najviše ima jabuke, dok je postotak narandže zanemarljiv.


FOTO: KURIR TELEVIZIJA


- Ukoliko je na ambalaži proizvoda naznačena slika nekog sastojka koga nema u pretežnoj meri u tom proizvodu onda je taj potrošač doveden u zabludu. U tom kontekstu mora da odreaguje poljoprivredna inspekcija, a potrošač mora da se javi tržišnoj inspekciji - upozorila je Vesna Perinčić iz republička unija potrošača.

Oglasna poruka mora biti jasna kako potrošač ne bi bio doveden u zabludu. Pojedini čajevi osim toga što ne sadrže u dovoljnoj meri voće zbog kojeg smo ga kupili često je i štetan, a evo i zašto.


- Pored toga te kesice su često i sintetičke tako da one u toploj vodi i puštaju neke štetne materije koje mi onda unosimo u organizam pa je zato najbolje koristiti čajeve u rinfuzu, a ako nemamo čaj uvek imamo neku svežu voćku. Možemo da skuvamo jabuku ili đumbir - tvrdi Nirvana Šterić, proizvođač čajeva.

Ako primetite da su vas na bilo koji način obmanuli trgovci možete se obratiti tržišnoj inspekciji. Obratite pažnju na deklaraciju, a ako ste ljubitelj čaja i zaista želite da popijete taj napitak bez dodatnih aroma i aditiva najbolje je da ga potražite u prodavnicama zdrave hrane.


5 views0 comments

コメント


bottom of page