top of page
  • Writer's picturealeksandar vukmirica

Povlače se bebi monitor i dečji bicikl: Šta ako ste ih kupiliSa tržišta se povlače video monitor za bebe zbog rizika od izbijanja požara, kao i dečiji bicikl zbog opasnosti od povreda, objavljeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine.


Bebi monitor, objašnjava reporter N1, ima dva dela, onaj koji je kod roditelja ima litijumsku bateriju, a kako je objašnjeno, pod posebnim okolnostima može da dođe do pregrevanja i opasnosti od požara i opekotina. Što se tiče dečjeg bicikla, tu je situacija loša sa branikom.

Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača objašnjava da je oblast bezbednosti proizvoda opšte upotrebe regulisana zakonom opšte bezbednosri proizvoda i zakonom o tržišnom nadzoru.

„Izvršena je procena rizika i na osnovu procene koji je stepen opasnosti naloženo je povlačenje proizvoda iz prometa, inače proizvodi se povlače u skladu sa načelom srazmernosti, odnosno koliki je stepen rizika od konkretnog proizvoda“, kaže.

Kako je rekla, imamo sistem brzog uzbunjivanja, a na sajtu NEPRO se mogu videti informacije o proizvodima koji se povlače.

„Tu su objavljene sve informacija o nebezbednim proizvodima, o povlačenju tih proizvoda, stepenu opasnosti, procenjenom riziku“, kaže.

Svaki proizvod, ističe, mora da prođe odgovarajuću kontrolu.

„Može da dođe do toga da se u toku upotrebe ustanovi da je određeni proizvod nebezbedan i u tom slučaju se primenom načela srazmernosti preduzimaju adekvatne mere, odnosno povlačenje dok se ne utvrdi naknadnim ispitivanjima da li je proizvod bezbedan ili ne. Obaveza proizvođača je da vrši unutrašnju kontrolui obaveza trgovaca je da po nalogu automatski odreaguje i povuče te proizvode dok se ne izvrše odgovarajuća ispitivanja“, kaže ona.


Dečji proizvodi, objašnjava, moraju da imaju oznaku C.

„Oznaka usaglašenosti da je proizvod bezbedan u skladu sa propisima koji su usklađeni sa direktivama EU. Preporuka je da se kupuje u ovlašćenim prodavnicama, jer tu oznaku mogu da imaju i naši proizvodi koji su prošli odgovarajuće kontrole“, kaže.

Objašnjava i šta da rade oni koji su navedene proizvode već kupili.

„Potrošači imaju pravo da im se izvrši povraćaj kupoprodajne cene, jer je u pitanju nesaobrazan proizvod, ukoliko potrošač ne poseduje fiskalni račun, dovoljan je neki drugi dokaz o kupovini, slip ili izvod iz banke, bilo koji dokaz o kupovini, nije neophodno da se poseduje fiskalni račun“, kaže ona.

Istakla je da je obaveza državnih orgama da objave da je došlo do pojave nebezbednog proizvoda na tržištu, ako se pojave.

6 views0 comments

Comments


bottom of page