top of page
  • RUP

Kako da ostvarite prava pri reklamaciji proizvoda

Updated: Jan 21

Da li bismo i mi, kao i građani Nemačke, mogli da odemo u radnju i vratimo haljinu uz račun, iako smo je nosili? Da li bismo mogli da vratimo patike nakon što su pukle, a nije prošlo ni mesec dana od kupovine? Kako da nam trgovci prihvate robu koju reklamiramo? Na ova pitanja u "Info danu" odgovorila je Vesna Perinčić iz republičke unije potrošača i Dejan Gavrilović iz uduženja potrošača "Efektiva".


Vesna Perinčić iz republičke unije potrošača istaklaje da proces reklamacije nije baš čarobni štapić.


Trgovac može da proizvod vrati samo zato što se kupac predomislio. Možemo imati ta prava samo ako je razvijena konkurencija i postoji tržišna utakmica. Potrošači tako dobijaju proizvode po pristupačinim cenama i dobrim kavalitetom. Iz istog razloga trgovac će pristati da im vrati novac za proizvod, ili da im da zamenski. Trgovac nije dužan da vam zameni robu ako roba nije oštećena. Ukloliko je proizvod pocepan, ili ima druga oštećenja, onda trgovac ima obavezu da vam zameni. Tada se ide na reklamaconi postupak- rekla je Vesna Perinčić.Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača "Efektiva" objasnio je kako izgleda proces reklamacionog postupka.


Reklamacioni postupak funkcioniše tako što potrošač ode u radnju i da vrati predmet i da popuni reklamacioni list. Mi savetujemo da to uvek bude u pisanoj formi. Trgovac je dužan da odgovori u roku od 8 dana. Mnogo veći problem je što poštovanje tih odredbi potrošaču ne donose nikakvu korist. Često je potrošačima odbijena reklamacija. Trgovac smatra da je time ispoštovao zakon. Dalje ide teži deo da potrošač dokaže kako je nastalo oštećenje. Bitno je da ljudi shvate da kada nešto kupe u radnji, oni nemaju zakonsko pravo na zamenu. Samo ako nešto pukne, pocepa se, onda potrošač može da uđe u proces reklamacije- rekao je Dejan Gavrilović.


18 views0 comments

Comments


bottom of page